Posted by : MUZIKA OKUPLJA 26 мај 2018


VATRA, 25.05.2018., Dom omladine, Beograd

Obično izbegavam da pišem i komentarišem bendove sa prostora bivše SFRJ, ili kako se to danas popularno zove, iz regiona. To svoje pravilo sam prekršila zbog Lačnog Franza iz mnogo razloga, a i večeras ću opet. U pitanju je bend Vatra, a povod je večerašnji koncert. Zapravo, tema je vrlo složena jer otvara mnoga pitanja.


Za bend sam počela da se interesujem tokom praćenja njihovog frontmena, Ivana Dečaka, kao mentora u franšizi The Voice koja je emitovana na Hrt-u. Kako inače nisam sklona tome da virim komšiji u dvorište, nisam baš mnogo ni bila upoznata sa hrvatskom rok scenom. Zapravo, zanimljivo je to što sam u godinama odrastanja (u zajedničkoj zemlji) više bila okrenuta zagrebačkoj sceni, pa sam tinejdžerske dane provela uz Azru, Haustor, Film (dok se osećalo prisustvo Pika Stančića). No godine razlaza koje su sledile dovele su do prekida interesovanja za sve što se dešavalo na celokupnoj tzv domaćoj sceni, a i ono što se probijalo nije ostavljalo neki naročiti utisak na mene. Ni ono što se kasnije vrtelo na Domaćici na MTV-ju nije uspelo da me trgne i zainteresuje. I to je trajalo sve dok nisam počela da čačkam po Youtube-u, iz čiste znatiželje, tražeći odgovor na to ko je i šta radi Ivan Dečak? Prvi utisak je bio da bend Vatra nosi mešavinu zvuka bendova Muse, The Killers i U2. E to je već nešto! Konačno istinski rok zvuk i prava doza žestine, nešto što me probudilo i uključilo antene. To nije pokušaj kopiranja ovih bendova, više liči na bazu na osnovu koje je Vatra izgradila svoj zvuk i prepoznatljivi izraz, koji je zapravo jedinstven na ovim prostorima.Čak bih mogla reći jedinstveni su koliko su u svom vremenu bili Lačni Franz, EKV ili Darkwood dub. I dolazim do prvog pitanja, koje je uopšteno muzičko, a odnosi se na današnje vreme, pa se često pitam gde mlađe generacije dolaze do informacija o novim bendovima, novim pesmama i albumima bendova koje vole, na bilo kojoj sceni, sem ako ne sede na YT-u i po ceo dan istražuju?! I koliko su danas uopšte zainteresovani da se time bave?



Pre par godina sam čula najavu gostovanja Vatre u Beogradu, ali nisam otišla da ih čujem uživo. U međuvremenu se to promenilo, pa sam se već neko vreme pitala hoće li mi se ikada posrećiti da dobijem priliku da ih čujem uživo, tako da sam oduševljena dočekala najavu njihovog prvog samostalnog koncerta  u Beogradu (ili kako je večeras rečeno na koncertu, naš prvi dejt). Koliko sam uspela da primetim reklamni džinglovi su emitovani samo na Rock radiju i Radio Laguni (a i koje bi to još adekvatno mesto bilo?), uz povremene objave benda na društvenim mrežama. Drugo pitanje koje sam postavljala, više za sebe i u sebi je, da li je to dovoljno za okupljanje publike u dovoljnom broju da se popuni sala Doma omladine? Da li je Vatra čekala predugo na ovakav dejt, da tek sada dolaze na prvi samostalan koncert, a iduće godine će proslaviti 20 godina postojanja i rada? Zapravo je sve ovo povezano i sa prvim pitanjem. A i na potencijalno pitanje benda šta mogu očekivati od ovog koncerta, ne znam ko im može dati približno tačan odgovor...


Osećaj sramote je prvi utisak koji me preplavio videvši polu-popunjenu salu u Domu omladine. Zar je moguće da u ovom gradu nema dovoljno poklonika njihove muzike i rok zvuka, publike koja bi popunila ovaj prostor? Ova spoznaja me dovela do blagog potonuća, poredeći koncerte tzv domaćih zvezda koje uspevaju da popune Arenu (na osnovu novinskih tekstova, što ne mora značiti i da je istina, nisam se lično uverila). Doduše, pokazalo se da pomankanje gužve ima i svojih prednosti, a to je utisak prisnog odnosa sa bendom, nas srećkovića, koji smo imali tu čast da prisustvujemo izvanrednom koncertu. Članovi benda se uopšte nisu štedeli, sve je pucalo od  energije, neposredne komunikacije i obilja pozitivnih emocija. Prvobitni utisak sramote izbrisali su već prvom pesmom, Tremolo, kojom su otvorili svoj koncert. Publika je na početku nekako bojažljivo pevušila pesme, ali je Ivan Dečak svojom neverovatno energijom i trudom uspeo sve da nas pokrene i uvuče na binu. To je doduše uradio i bukvalno tokom pesme Sekvoje, kada je razmakao ograde i pozvao publiku da mu se pridruži na sceni, te je dobio ženski hor na bini. Tome je prethodilo veliko Dečakovo iznenađenje da je relativno nova stvar uspela i ovde da se plasira toliko da svi znaju reči i pevaju u glas sa njim. Iznenađenje je bila i gromoglasna reakcija na najavu njihovog novog hita sa Massimom, Nama se nikud ne žuri. Sada pitanje šta mogu očekivati od koncerta u Beogradu zaista dobija na značaju, jer možda nas nije bilo u dovoljnom broju, ali nas je bilo dovoljno da zajedno sa Vatrom napravimo sjajnu atmosferu. Zanimljiva je i fora na kraju zvaničnog dela koncerta, koji su završili pesmom Kraj, odlazeći sa bine ostavili su nas da ponavljamo poslednji stih pesme Učini da ovo nije kraj, nakon čega je usledilo gromoglasno pozivanje na bis. Sjajno osmišljeno, jer niko od nas nije želeo da ovo bude kraj koncerta, a iskreno mogli su se pojaviti na još kojem bisu, jer se nikome nije išlo kući.



Mislim da nije potrebno posebno naglašavati da su vrhunski uvežbani, žestoki, da su sve pesme vrhunski izvedene. Ono što je fantastično i što je pravi utisak je energija koju su nam prikazali i pružili, nije bilo foliranja i  publika je to odmah prepoznala i uzvratila na isti način. Svi su bili nasmejani, raspevani, razigrani i takva pozitivna atmosfera nije nešto što često viđam kod nas na koncertima. Mi smo obično drvena publika koja se raspeva samo na mega-hitovima i živne pred kraj koncerta. Vatra poseduje muzički kvalitet kakav se na ovim prostorima retko viđa i iskreno se nadam da će nam ponovo doći. Moram naglasiti i da je Ivan Dečak tokom koncerta najavio mogućnost da se pojave na ovogodišnjem Beerfestu, pa ko je propustio večerašnji koncert, toplo preporučujem da ih pogleda i posluša tada. Naravno, ovaj poziv se odnosi na poklonike pravog, kvalitetnog roka. Probudimo se i trgnimo iz seljane koja nas okružuje i guši, pružimo priliku kvalitetu da se probije i dobije zasluženo mesto. Nadam se da će nam Vatra dolaziti češće nego do sada, jer ipak ovo je bio tek prvi dejt.

Ivana Ranković

SET LISTA:
  • Tremolo
  • Gorim
  • Glava kojom ne razmišljam
  • John travolta
  • Saturn
  • Igle
  • Svjetla i sirene
  • Eskim
  • Nama se nikud ne žuri
  • Sekvoje
  • Andjeo s greškom
  • Mornarska majica
  • Bilo je dobro dok je trajalo
  • Kraj
BIS:
  • Tango
  • Ruska
  • Vrati se

{ 2 коментара... read them below or Comment }

  1. Bravo! Odlican tekst! Steta sto je rock na margini, dok mediji promovisu kic i sund. Stvarno bi trebalo da se pojave na Beer festu kako bi ih vise ljudi culo. Mozda bi posle toga naredni koncert bio poseceniji

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican koncert. Bio skakao i pevao:-) falio samo Jantar

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -