Posted by : MUZIKA OKUPLJA 20 октобар 2016



GREEN DAY album Revolution Radio (2016)

Početkom oktobra Green day su objavili svoj 12-ti album po redu pod nazivom Revolution radio. Objavljivanje albuma pratili su i video singlovi koji su ga najavili, a do sada smo mogli videti i čuti pesme Bang Bang, Revolution radio, Still breathing, Ordinary world, Say Goodbye
Foto: Wikipedia
Kako je bend u jednom od intervjua najavio, biće ovo album sa manje teatralnosti a sa više pojednostavljenog besa. Album je dosta energičan i glasan, načinjen mešavinom klasičnog roka iz 70-ih i čistog pank zvuka. Mnogi slušaoci a i kritičari smatraju da se bend ovim albumom vratio na onu pravu muzičku stazu i njihov izvorni zvuk koji je blizak albumu American Idiot.
Pesma Bang Bang nosi jasnu poruku protiv širenja nasilja i masovne pucnjave, ali mnogo bliža mom ukusu je pesma Say Goodbye koja je jednostavnije forme a takođe nosi političku poruku protiv nasilja.
Izdvojila bih moćnu pesmu Outlaws koja nosi nostalgiju, liči na njihove sporije stvari iz ranijeg rada, samim tim ima i prepoznatljivost njihovih balada. Ipak, najbolja melodija i pesma sa albuma je Still breathing, zanimljivog prelaza iz  laganog uvoda  do žestokog refrena i nazad, dobre promene ritma.
Čini mi se da neke pesme više podsećaju na rane radove benda (Youngblood, Bouncing off the walls) i podseća na bend kakav su bili kao mlađi. Melanholija koja se oseća u pozadini pesama Outlaws i Ordinary world doprinosi mom utisku da je ta mešavina  gorko-slatkih melodija i tekstova preneta na ceo album, kao i sazrevanje njihovog zvuka.
U svakom slučaju, ovo izdanje je jedno od najboljih albuma izdatih ove godine (do sada) pa je za svaku preporuku preslušati.
Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -