Posted by : MUZIKA OKUPLJA 22 септембар 2017



STING, 17.09.2017.,BEOGRAD, KOMBANK ARENA

Sinoć smo imali čast da još jednom gledamo Stinga u Beogradu, koji je već više puta gostovao u našoj zemlji, i kao samostalni izvođač i kao frontmen matičnog benda The Police (gostovali su 2008.god). Iako je turneja u sklopu promocije poslednjeg albuma izdatog prošle godine, set lista je sačinjena kao kombinacija hitova Police i Stingove solo karijere i moram priznati da je to odlično uklopljeno. Nevolja je što se termin održavanja koncerta poklopio sa finalnom utakmicom Evropskog prvenstva u košarci gde su naši reprezentativci igrali za zlatno odličje, pa je publika u Areni dobrim delom bila zaokupljena rezultatom na utakmici i dešavanjima na terenu. Do pola koncerta bili su kao komirani, bez ikakvih reakcija na dešavanja na bini.













Sting je na binu izašao na vreme, predstavio svog sina (Joe-a Sumner-a) otpevavši zajednički pesmu samo uz akustičnu gitaru nakon čega je sin nastavio u tom maniru dobivši svojih pola sata da nam se predstavi.  Tokom njegovog nastupa Arena se tek punila, ljudi su sa zakašnjenjem u hordama pristizali i tek punili Arenu, što je čin vrhunskog nepoštovanja izvođača i odraz naše nekulture. Nakon njegovog izvođenja usledila je pauza od 15-ak minuta nakon čega se Sting sa pratećim bendom pojavio na bini.

Zanimljivo zapažanje je da u bendu nije postojalo mesto za klavijature, pa su sve deonice koje su inače u pesmama izvedene na klavijaturama, na koncertu  zamenjene gitarama ili harmonikom, što zvuči dosta zanimljivo i aranžmani su prilagodjeni tome. Naročito zanimljivo ta kombinacija zvuči na Desert rose. Sam početak ove pesme izaziva burnu reakciju u publici koja je prilično uspavana, ili zauzeta košarkaškim rezultatom. Gromoglasnu reakciju izaziva početak pesme Shape of my heart koja je usledila vezana uz Fields of gold otprilike tek na sredini koncerta. Joe Sumner je dobio tu čast i da otpeva prvu strofu i refren Bowie-jeve pesme Ashes to Ashes, nakon čega sledi prelaz u pesmu 50.000. Dopadljiva je i kombinacija pesama Roxanne / Ain't No Sunshine, a pevanju se priključila I publika.









Koncert je odrađen na staromodan, rokerski način, bez glamuroznih efekata, plesača, i bilo kakvih vizuelnih dodataka koji odvlače pažnju. Sting je izašao u običnoj majici, bez mnogo kretanja po bini, uz gitaru, pevao je i svirao za nas samo jedan deo svojih hitova. Nešto poput koncerta Petera Gabriela. Moram priznati da mi se čini da je i njegov glas delovao moćnije i snažnije nego na nastupu The Police u Beogradu. Sting je sinoć bio ubedljiviji i energičniji. Umetnik čija karijera traje decenijama svakako je usrećio mnoge od nas svojim gostovanjem, a verujem da je za mnoge koji nisu bili u mogućnosti da ih gledaju poseban doživljaj bilo izvođenje The Police pesama, tako da se set lista bila pun pogodak, iako bi Sting mogao do jutra da nam svira sve svoje hitove, zahvalna sam da je jedan od retkih koji je kod nas gostovao više puta.

Ivana Ranković

SET LISTA:

1.     Synchronicity II  (The Police)
2.     If I Ever Lose My Faith In You
3.     Spirits in the Material World (The Police)
4.     Englishman in New York
5.     Every Little Thing She Does Is Magic (The Police)
6.     Mad About You
7.     Fields of Gold
8.     Shape of My Heart
9.     Petrol Head
10. She's Too Good for Me
11. Message in a Bottle(The Police)
12. Ashes to Ashes (David Bowie cover) (with Joe Sumner)
13. 50,000
14. So Lonely  (The Police)
15. Walking on the Moon (The Police)
16. Desert Rose
17. Roxanne / Ain't No Sunshine
BIS 1:
18. Next to You (The Police)
19. I Can't Stop Thinking About You
20. Every Breath You Take(The Police)
BIS 2:
21. Fragile

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -