Posted by : MUZIKA OKUPLJA 17 мај 2016



JEAN MICHEL JARRE album Electronica 2: The heart of noise (2016)

Pre nekoliko dana dočekali smo i objavljivanje drugog dela albuma Electronica, pod nazivom The heart of noise, a istoimena kompozicija podeljena u dva dela i otvara ovaj album. I ovaj album na Jarre-ov način dočarava razvoj elektronske muzike kroz decenije i različite stilove uz učešće poznatih muzičkih imena. Ovaj put učestvuju Pet Shop Boys, Primal scream, Gary Numan, Yello, Cyndi Lauper, Hans Zimmer i drugi. 

The heart of noise započinje u laganom ritmu, čak mi više liči na Vangelisove teme i zvuk nego na stil JMJ-a, da bi u drugom delu ova pesma poprimila klasične karakteristike Jarre-a – brži ritam, duboki impulsi, bubnjevi i nežni zvuk klavijatura.

Pesma Brick England je nastala u saradnji sa Pet Shop Boys-ima, koju tako divno vodi  zvonki glas Neil-a i plesni ritam uvek karakterističan za PSB. U Here for you gost je Gary Numan (koji se smatra pionirom komercijalne elektronske muzike) koji nas vraća u sredinu '80-ih, pomalo sirovog pevanja i potrebnom dubinom zvuka sintisajzera (kada su sintisajzeri prestali da liče na dečije igračke). Izdvojila bih i Electrees u saradnji sa Hans-om Zimmer-om. Njega ne treba posebno predstavljati (dobro poznato ime u filmskoj muzici, nagrađen Oskarom za film The Lion King, a i poznate muzičke teme iz Gladijatora, Pirata sa Kariba, Poslednjeg samuraja, Interstellar-a i mnogih drugih filmova su njegova dela) i produkt ove saradnje je izuzetna melodija u kojoj Jarre kroz elektronske zvuke (slično Oxygene 2)  lagano uvodi ženski hor Zimmer-a, ljuljuškajući se na talasima ove kombinacije.

                                                 preuzeto sa Wikipedia-je

Naravno, veliko iznenađenje je i gostovanje već zaboravljenog dvojca Yello. U pesmi Why this, why that and why svi će lako prepoznati stil Yello, u laganom ritmu, zvuči pomalo i setno, u kombinaciji sa naratorskim pevanjem i horom u pozadini. Nasuprot tome, gostovanje  Cyndi Lauper u  Swipe to the right bliža je po stilu pesmi sa PSB. Bržeg je ritma, više za dance podijume, vrlo podseća na njen jedan od poslednjih hitova Into the nightlife. Zanimljivo je da njena boja glasa i dalje ima onu mladalačku notu i prepoznatljivost stila pevanja. 

Za kraj, još jedna zanimljiva saradnja Jarre-a sa francuskim pevačem Christophe (čija karija počinje davne 1965.god) u pesmi Walking the mile, izraženih ritmova i bas deonica, pomalo mračna, ali boja glasa savršeno uklopljena uz melodiju daje posebnost ovoj pesmi.

Uz izdvojene pesme generalni utisak o ovom albumu je da mi se čini da je malko mračniji od prethodnog. Mislim da je Jarre napravio odlična dva albuma i da je misija ispunjena – putovanje i razvoj elektronske muzike kroz vreme. Saradnja sa imenima koja su se našla na ova dva albuma je više nego uspešna, samo mi je žao što učešće u ovakvoj vrsti retrospektive nisu uzeli i Art of noise, jer su ga sasvim sigurno zaslužili. Dakle, preslušajte oba albuma i spremite se za koncert  Jean Michel Jarre-a u novembru!


Ivana Ranković

{ 3 коментара... read them below or Comment }

  1. Bravo! Posle ovako divnog predstavljanja ne preostaje nista drugo nego da se zavrti prva pesma, pa redom....

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo! Posle ovako divnog predstavljanja ne preostaje nista drugo nego da se zavrti prva pesma, pa redom....

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -