Posted by : MUZIKA OKUPLJA 17 јун 2017



GOLDFRAPP, album Silver eye (2017)

Istog dana kada Jamiroquai izdaje album Automaton i duo Goldfrapp objavljuju novi album Sliver eye posle četiri godine pauze. Slušajući ih uporedo odmah mi se nameće jasno zapažanje koliko je Silver eye bolji album bez obzira na zvučnost imena i uz činjenicu koliko je Jamiroquai neuporedivo poznatiji od Goldfrapp. Iako pevačica Goldfrapp ima sopran vokal sa opsegom od pet oktava, a povremeno kombinuje operski stil pevanja na moderan način u njihovim pesmama, o čemu sam već pisala u tekstu o Exit 2004, čini mi se da je potcenjena u odnosu na druge pevačice današnjice. Na žalost, i pored ovih izuzetnih kvaliteta Goldfrapp nisu uspeli da dostignu slavu i mesto koje po meni zaslužuju. Iako se njihov muzički stil konstantno menja, najviše ih svrstavaju u elektronsku muziku, mada u njihovim pesmama ima i operskog popa, segmenata folk-ambijentalnog stila, kabaretskih elemenata, glam i sint popa.
 
Foto: Wikipedia
Album Silver eye se vraća zvuku electro-dance i popa, kakav su imali albumu Black Cherry i Supernatural. Pesma Anymore koja otvara album, kao i Systemagic su pesme u kojima dominira kombinacija zujanja sint zvuka i konstantnog, pulsirajućeg ritma. Pesma Everything is never enough po svojoj ritmičnosti najviše liči na Train sa albuma Black cherry, zapravo je vrlo zarazan elektro-pop. Jedna od lepših sporijih pesama sa albuma je i Faux Suede Drifter koja mene podseća baš na Black Cherry, poseduje neku čudnu eleganciju i asocijaciju na laganu plovidbu muzičkim talasima. Rame uz rame sa ovom ide i pesma Zodiac Black, koja je samo malo mračnija. I naravno, najbolja pesma sa albuma ostavljena za kraj i zatvaranje istog. Sigurno najemotivnija i najteža pesma na albumu, Ocean, na neki način vrlo dramatična i mračna, nosi neki depešovski zvuk, kao da su je oni napisali, uz pečat koji daje Alison svojim posebnim stilom izvođenja.

U stvari, stil Goldfrapp je takav da kod bržih pesama konstantan bit ne dozvoljava da prestanete da se njišete i đuskate ma kako da se pesma razvija. Ono što je takođe karakteristično za njihove lagane stvari je da su miks mračnog i setnog, nekako uvek nežnog a uz dozu jeze koja povremeno podilazi. Neverovatno je umeće miksovanja stilova koji istovremeno izazivaju skup različitih osećanja i zbog toga su Goldfrapp toliko jedinstveni.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -