Posted by : MUZIKA OKUPLJA 28 децембар 2015



ADELE, album 25 (2015)

Uz opštu, svetsku pomamu za poslednjim albumom Adele, morala sam da zadovoljim ličnu znatiželju i preslušam isti. I nije to bilo samo iz puke radoznalosti, s obzirom da mi se prethodni album (21) dopao, htela sam da čujem da li je na njegovom tragu urađen i novi. U stvari silno obaranje raznih rekorda od strane Adele i novog albuma više me zbunilo ali i podiglo granice očekivanja. Možda ne samo zbog toga, ali od silnog očekivanja nečeg što je bolje od prethodnog, i ne samo to, već nečeg što će pomeriti granice u svetu muzike, dobila sam samo prosečan album koji je ispod ovih mojih očekivanja.

slika preuzeta sa Wikipedia-je
Na prvo slušanje sve je zvučalo prilično jednolično, da ako ne obratim pažnju, sve teče kao jedna ista pesma sa varijacijama u melodiji. Čini se da sve balade liče jedna na drugu, uz pratnju jednog instrumenta smišljeno se naglašava njeno nesporno pevačko umeće, ali sam kvalitet pesama nije na nivou prethodnog albuma. Balade karakteriše isti način građenja pesme, počinju lagano, stidljivo, uz pratnju jednog instrumenta, pomalo akustično, u jednoj pesmi je to klavir (Love in the dark, All I ask), u nekoj drugoj je to gitara (Million years ago), ona šaputavim glasom započinje pesmu da bi u refrenu raspustila glas i podigla pevanje za oktavu, a u narednim strofama sve ponovo spustila do ponavljanja refrena. Sve liči na oprobani šablon, koji je doneo uspeh.

Uz ovo zapažanje, izdvojila bih ipak baladu Love in the dark, jer mi zvuči bolje nego pesma koju je Adele odlučila da izbaci kao drugih hit When we were young koja me više podseća na Someone like you sa prethodnog albuma, pa ne nalazim nikakvu posebnu originalnost u zvuku. U pesmi Love in the dark lepo je uklopljena kombinacija klavira i gudačkih instrumenata, vrlo lepe harmonije i prijatne dinamike. 

Pored balada ima i nekoliko pesama bržeg ritma (I miss you, Send my love, Water under the bridge, River Lea, Sweetest devotion) od kojih bih izdvojila Send my love i definitivno kao najbolju sa albuma izdvajam I miss you zbog neobično izraženog ritma koji je dominantan u pesmi, u zanimljivom kontra-ritmu, sa akcentom na udaračke instrumente.

Opšti utisak je da sve zvuči manje-više jednolično. Na albumu je izražen osećaj melanholije, pa i upadljivo tugaljiva interpretacija, za razliku od prethodnog albuma koji odiše nekom čudnom snagom, ovde imam osećaj da se  nalazimo na rubu depresije. Na albumu 21 i laganije pesme imaju izraženu dimaniku,ne liče jedna na drugu, dok mi se ovde, na albumu 25 čini da sve postaje šablonski odrađeno. Adele se drži oprobanog recepta za uspeh, pesme o slomljenom srcu, nepreboljenoj ljubavi, uverljivog pevanja koje odražava istinitost bolne priče same pesme, ali i ponavljanje iste formule koji donosi uspeh. 

I opet, rekordi koje obara o prodaji albuma i broju karata za najavljenu turneju su dokaz da kvantitet ne mora nužno da bude dokaz i kvaliteta ovog albuma, od kojeg sam očekivala mnogo više.

Ivana Ranković

{ 1 коментара... read them below or add one }

  1. Potpuno se slažem! Adele je izbila u prvi plan zbog nedostatka konkurencije i dobro odrađenog marketinga. Čak ni pevačke sposobnosti nisu uvek zadivljujuće-ima nekih njenih live nastupa koji su ispod proseka.

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -