Posted by : MUZIKA OKUPLJA 21 мај 2017



JAMIROQUAI, album Automaton (2017)

Krajem marta, nakon sedam sušnih godina i stvaralačke tišine dočekasmo da Jamiroquai objave novi album. Već pri prvom susretu sa spotom Automaton, koji je najavio izlazak albuma, nisam bila oduševljena pesmom. Najupečatljivija stvar u spotu je kapa koju Jay Kay nosi, koja je vizuelno vrlo efektna kako smo i navikli od njega. Međutim sama pesma je prošla u senci kape i spota, što  mi je već bio dovoljan pokazatelj da to neće biti jedan od onih hitova za koji ću se zakačiti
 
foto: Wikipedia
Sama promena stila od prvih albuma i početaka u stilu funk i acid jazza do nekog disco funk ritma nije nešto čime sam baš oduševljena. Naravno sve se menja što je u muzičkom svetu neophodno kako bi bend pratio muzičke trendove i  ostao u fokusu javnosti, što ne znači i da su sve promene na bolje. 

Preslušavši ceo album, primećujem da je sve u disko ritmu, retro-modernoj kombinaciji, ali mislim da su izgubili muzički kvalitet. Posle par pesama postaje svejedno kako se koja pesma zove i kad jedna završava a druga počinje jer se ne primećuje nikakva razlika među njima. Nisam uočila nijedan potencijalni hit izuzev singla koji se pojavio. Čak ni drugi singl koji su objavili, Cloud 9, nije ostavio bolji utisak. Ne primećujem pesmu za koju ću se zalepiti i staviti je na bilo koju svoju play listu, niti vidim da bilo koja pesma može postati klasik u nekim narednim vremenima. Sve deluje razvodnjeno i prolazno, do novog albuma neću se više ni sećati pesama sa ovog. Zapitam se, kada prođe sadašnji trend hoće li se igde ijedna zavrteti?

Utisak mi je da su se samo dobro uklopili u današnji trend gde svi manje-više liče jedni na druge, da takvih pesama ima i kod raznih drugih izvođača i ni po čemu se ne razlikuju, ako bih izuzela prepoznatljivost boje glasa i stila pevanja samog Jay Kay-a. Daleko od kvaliteta na koji smo navikli. Ako se po bilo čemu izdvaja naslovna pesma Automaton, uz nju bih jedino stavila još i  Shake it on, premda su po stilu i zvuku vrlo bliske, pa ako je Automaton zaslužila da bude odabir za singl koji predstavlja album, mislim i da sa Shake it on ne bi pogrešili ako bi postala naredni singl, međutim pitam se da li bi iko i primetio razliku između te dve pesme?

Čini mi se da od svega po čemu su bili prepoznatljivi ostade samo neobična kapa. A pod muzičkom kapom ovaj put nema nikakvih iznenađenja.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -