Posted by : MUZIKA OKUPLJA 28 септембар 2016



BASTILLE album Wild world (2016)

Bend Bastille osnovao je njihov pevač Dan Smith pre šest godina, a prvi zvanični singl kojim su objavili svoje postojanje je bio Overjoyed 2012.god. Ovaj britanski indie-pop bend je marta 2013. izdao i prvi album pod nazivom Bad blood, sa kojeg su se izdvojili hitovi Pompeii, Laura Palmer, Bad blood, The things we lost in the fire, i pomenuti Overjoyed. Ubrzo su usledile i nominacije i muzičke nagrade, zatim i zapaženi nastupi na raznim svetskim festivalima (između ostalih gostovali su na ovogodišnjem Exit-u). Kupili su me singlom The things we lost in the fire pa sam pažljivo preslušala prvi album i bila prijatno iznenađena.Svrstala sam ih u kategoriju bend koji obećava i čiji rad  treba pratiti u budućnosti.

Početkom ovog meseca pojavio se dugo najavljivani drugi album pod nazivom Wild world. U aprilu su izdali i singl The Current koji najavljuje novi album, a u junu pojavio se i novi singl Good grief. U svojim nastupima izvodili su i stvari sa novog albuma, pa su se pored ove dve pesme mogle čuti i Two evils, Send them off, Fake it, Blame, pa su te pesme već postale poznate publici i pre objavljivanja albuma. No, meni je draže da saslušam ceo album pre iznošenja mišljenja o istom.

                                                                        Foto: Wikipedia

Dakle, njihov drugi album se po stilu ne razlikuje previše od prvog. Utisak je da je bend izgradio svoj prepoznatljiv stil, međutim sve zvuči previše upeglano i ujednačeno, pa ne ostavlja neki dublji utisak. Čini mi se da je na prvom bilo više dinamike a samim tim i pesama koje su prerasle u hitove. Za album Wild world pitam se šta bi moglo biti sledeći singl, pošto mi se čini da je svejedno šta će izabrati jer ne primećujem pesmu koja bi mogla ostati hit i potrajati duže od jedne sezone. Isuviše je sličnih i dobro upeglanih pop stvari od kojih nijedna ne ostaje previše dugo u ušima, a samim tim nedostaje i pravog uzbuđenja. Na albumu se mogu čuti i čupanje žica, ključevi, sekvence duvačke sekcije i dijalozi iz filmova.

Od svega što sam čula ipak bih izdvojila neke pesme. Good grief koja otvara album je simpatična pop melodija uz tekst koji govori o smrti i o tome kako je biti tužan. Za ovom sledi i pesma koju su takođe plasirali kao singl, The current, koja ima zanimljivu dinamiku i promene ritma. Pesma Glory  započinje čupkanjem žica stvarajući zanimljivu melodiju koja se ponavlja kroz pesmu, uključujući još žičanih instrumenata pa se izdvaja od ostalih sa albuma. I za kraj, pesma koja jedina ima dušu i baš zbog toga mislim i da je najbolja na celom albumu, Two evils. Psihodeličnog zvuka, sa naglaskom na glas, samo pevanje uz retro zvuk gitare koji su dominantni u pesmi, definitivno je sasvim drugačija od svega na albumu. 

Sudeći po ovome možda bi trebalo više da se prepuste eksperimentisanju, a definitivno im je potrebno više različitosti i malo agresivnosti kako bi neki budući album ili nova pesma ostavili dublji i trajniji utisak.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -