Posted by : MUZIKA OKUPLJA 06 јул 2017



THE KILLERS, 05.07.2017., EXIT 2017 (nulti dan)

Nakon par sušnih godina za rokersku publiku Exit je ove godine ponudio nešto od izvođača zbog kojih bi se i ljubitelji čvršćeg zvuka vratili na tvrđavu. Međutim, moji utisci o nastupu Killersa su malo drugačiji od onoga što će se naći u novinama, gde očekujem bombastične naslove, razne hvalospeve i izlizane superlative i fraze u opisima kako su Killersi razvalili, kako Exit ove godine ima novu dekoraciju I sl. A moj doživljaj je malko drugačiji od svega toga i sigurna sam drugačiji od onog što bi pročitali u raznim medijima.


Počela bih od dekoracije na tvrđavi, gde je organizator mislio da će okačivši novogodišnju rasvetu na drveće doprineti svečanijoj atmosferi, ali meni deluje vrlo neprimereno letnjem vremenu i veoma kičerajski. Možda to i ne bi bio tako loš utisak da su uspeli za 17 godina postojanja festivala da poprave razlokane kocke kaldrme  jer postoji realna mogućnost da iskrenete zglob u poluosvetljenom ambijentu sa razvaljenim stazama. Zar nije za sve ove godine postojanja moglo da se uloži u sredjivanje staza kad već svi prihoduju od tog festivala? Nije poenta samo okačiti svečane, novogodišnje lampice a onda buljiti u stazu kojom se korača kako bi se izbegle zamke i rupe na stazama. Iako je tvrđava spomenik od istorijskog značaja takve stvari mogu da se urede, kako to u svetu već odavno rade.


Dakle, The Killersi su vratili rok publiku na tvrđavu uz primetan broj stranih gostiju. Na binu su izašli uz prihvatiljivih 15-ak minuta kašnjenja i nastup otvorili novim singlom The man koji najavljuje novi album. Moj prvi susret sa ovom pesmom prošao je više nego  uspešno. Već na prvo slušanje sam ocenila da će se odmah zalepiti, jer je melodična, pevljiva i hitična, a svako naredno slušanje je samo potvrđivalo moj prvi utisak. Pesma neverovatno podseća na stil Talking heads-a, možda i Brendonovo pevanje malo vuče na Davida Byrnea sve do refrena, gde dobijamo čist, izvorni Simple  minds. Odličan mix, izvučeno najbolje iz 80-ih i modernizovano. Uz veliko oduševljenje publike propraćeno je njihovo pojavljivanje na bini, i uz početak novog singla The man u publici pomalo tajac,  jer verujem da nisu to očekivali za otvaranje, pa deluju zatečeno. Ali ja primećujem drugu stvar, melodija skoro i da se ne čuje, već samo njegovo pevanje nas vodi kroz pesmu. U refrenu nedostaju oni divni klavijaturski ukrasi koji krase studijsku verziju. Tačnije, klavijature se i ne čuju, a gitare veoma  tiho i tek povremeno.  Ovaj nedostatak je bio još upadljiviji u Spacemanu, jer je Somebody told me kao druga pesma prošla uz horsko pevanje publike, koja je u stvari pokrila instrumente i svirku. I tako smo do pola koncerta imali nastup drum and voice, jer se uglavnom samo to moglo i čuti. Brandon peva bez greške i to je nešto čime nisam iznenađena. Tokom pesme Shadowplay, zvuk se u nekoj meri popravlja, ali nedovoljno za pun doživljaj i punoću zvuka. Iako smo tokom koncerta promenili početnu poziciju odakle smo ih gledali i još važnije slušali koncert,  to nije bitno uticalo na utisak o zvuku. Zvučalo je kao da su mikrofon i bubanj ekstra pojačani, a gitare i klavijature na pola snage, takav je bio odnos učešća u zvuku u pesmama.  Znam iz iskustva iz ranijih Exita da prostor nije uzrok tome, jer sam odslušala neke od fenomenalnih nastupa, a ovakav peh nije se smeo desiti toliko najavljivanom bendu i jednim od headlinera Exita, pa ni samom Exitu.Videlo se da je bend imao želju da se predstavi kako treba i nisu se štedeli. Sigurna sam da ovakav peh nisu imali na Glastonburyju pre par dana i da nisu zvučali desetkovano. Inače, pošto smo mogli odlično da čujemo Brandona, on je svoj deo zadatka i naših očekivanja ispunio u potpunosti, pošto odlično peva, uz odličnu interpretaciju krasi ga izuzetno prodoran i zvonak glas, pa je pravo uživanje slušati ga. Još bi bilo lepše da je utisak bio kompletiran sa ostalim članovima benda i njihovim instrumentima.


Naravno, nakon par početnih pesama Brendon se obratio na srpskom povodom njihovog prvog gostovanja kod nas, uz rečenicu  Bolje ikad nego nikad, a na to je dodao da nećemo čekati još 14 godina do njihovog novog gostovanja. Lično nisam ljubitelj ovakvih izlizanih fraza, ali je činjenica da na njih publika najviše reaguje. Koliko puta smo čuli ista obećanja od raznih izvođača koji su gostovali, pa su se samo retki zaista vraćali. Ne bih im ni previše zamerila zbog toga pošto naša publika tradicionalno ima izostanak reakcija ako bend  ne svira neki od mega hitova, jer ako je pesma samo malo manje izlizana to se shvati kao pravi trenutak za priču. Svi su oko nas počinjali da pričaju svoje izvode iz ličnih života uporno pokušavajući da nadjačaju bend svojom pričom, što zaista kvari užitak onima koji su tu došli zbog koncerta. Mislim da je mnogo lakše i jeftinije svoje priče obaviti u nekom kafiću, ali to nikako da naučimo. I dalje nam nedostaje kultura koncetnog ponašanja.

Sve u svemu, iz onoga što smo mogli čuti, Killersi su veoma aktuelni, uvežbani, odlični muzičari u odličnom ambijentu, ali opšta ocena uprkos tome nije vrhunska iz svih navedenih razloga. Nadam se da će možda ispuniti obećanje pa da u nekom narednom gostovanju  dobijemo pravi doživljaj i čujemo ih u punom zvuku.

Ivana Ranković

SET LISTA:
-The man
-Somebody told me
-Spaceman
-The way it was
-Smile like you mean it
-Bling
-Shadowplay
-Human
-For reasons unknown
-A dustland fairytale
-Read my mind
-Runaways
-All these things that I’ve done
BIS:
-Shot at the night
-Jenny was a friend of mine
-When you were young
-Mr. Brightside

{ 1 коментара... read them below or add one }

  1. Bravo! Potpuno objektivan prikaz. Nazalost, zvanicni mediji i kojekakvi novinarcici nece preneti kako se organizator obrukao.
    Treba deliti ovaj tekst.

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -