Posted by : MUZIKA OKUPLJA 31 јануар 2018



QUEENS OF THE STONE AGE, album Villains (2017)

QOTSA su krajem avgusta 2017.god izdali svoj sedmi album po redu, pod nazivom Villains.  Dala sam dovoljno vremena i sebi i albumu, i nakon par meseci neprekidnog preslušavanja mogu slobodno reći da je ovo najbolji album koji sam čula u 2017. godini, a obzirom da ovim tekstom otvaram i novu godinu, sad sam sigurna da nisam pogrešila. U međuvremenu objavili su i novi spot za pesmu The way you used to do, pa i povod da posvetim tekst ovom sjajnom muzičkom izdanju. Izuzetno dinamičan, kao i sama pesma, ali jedan spot ne čini celokupan utisak o samom albumu. Ovo izdanje traži punu pažnju i posvećeno slušanje. 
 
foto Wikipedia
Album otvara pesma Feet don’t fail me čiju bazu čine rani radovi Davida Bowie-ja, njegov rock zvuk sedamdeset, koju krasi i fantastičan stih današnjice To be so civilized, One must tell civil lies, koji je čak i otpevan u klasičnom bouvijevskom stilu. Baza sedamdesetih u samom  zvuku oseća se i u pesmi The evil has landed, koja je odsvirana kao klasični Zeppelin, čak i gitarski rifovi pa i sam zvuk gitare neverovatno vuku na ovaj klasik-rok bend. Uz ove dve pesme koje zbog svoje baze zvuče pomalo retro, a u klasičnom QOTSA rok stilu napravljene su Domesticated animals i The way you used to do. Urađene u sjajnom rok ritmu i takvog tempa da se noge  same dižu da igraju.

Naravno posebnu pažnju bih skrenula na pesme Fortress i Villains of circumsance kojom se zatvara ovaj album, zato što su to pesme koje ne ulaze u uvo na prvo slušanje. Ali ako se obrati pažnja na njih prosto se tako zalepe da ih kasnije teško izbacite iz ušiju i glave. Izuzetno snažne pesme, urađene moćno, pomalo mračne, a posebno Villains koja je i otpevana iz dubine duše, koja raste iz klasične psihodelije a završava kao rok cepačina.

Ovo je album izuzetno snažnog zvuka, ubedljivog roka i žestine, uz neizostavan utisak da se kao podloga oseća  miks klasičnih rokera sedamdesetih. Odlična kombinacija ovog miksa donosi uspešan album i drugačiji zvuk. U celosti gledano, možda su me samo jedna ili dve pesme ostavile ravnodušnom na celom albumu, što je u današnjim muzičkim izdanjima velika stvar. Ne treba ni zanemariti činjenicu da na ovom albumu stoji i producentski potpis Marka Ronsona, koji QOTSA donosi senzualni prizvuk, uz svu sirovost žestokog, iskonskong roka, savršeno upakovano uz specifičan stil pevanja frontmena benda. Definitivno potvrđujem najbolje izdanje u prethodnoj godini. Obavezno je makar samo preslušati!

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -