Posted by : MUZIKA OKUPLJA 23 март 2016



JEAN MICHEL JARRE, album ELECTRONICA 1 (2015)

Prošle godine, u oktobru, Jean Michel Jarre nas je obradovao novim albumom, pod nazivom Electronica 1: The Time machine. Ovo je prvi deo albuma koji će dobiti i svoj nastavak početkom maja ove godine, a ovih dana je usledila i najava turneje u sklopu promocije ova dva albuma te smo videli da se i Beograd po treći put pronašao na mapi gradova koje će JMJ posetiti (13.11.2016. u Kombank areni). U skladu sa svim ovim dobrim i lepim novostima, red je da napišem i utiske o albumu Electronica 1.

                                                              slika preuzeta sa wikipedia-je


Prve najave novog albuma pojavile su se proleća prošle godine, uz saradnju sa francuskim tehno D.J.-em i producentom Gesaffelstein, kada se pojavila pesma Conquistador, koju smo mogli premijerno čuti na Soundcloud, urađena je vrlo moderno, melodično i ostavlja snažan utisak već na prvo slušanje, te je pravi odabir melodije koja najavljuje novi album. Tada je i sam Jarre izjavio da želi da prikaže retrospektivu elektro zvuka, od vremena kada je on počinjao pa do današnjih dana, zato ova dva albuma radi uz učešće mnogih muzičkih imena, a sama zamisao proistekla je iz njegove saradnje sa David-om Lynch-om još 2011.god. Na ovom albumu uz svaku pesmu uz Jarre-a stoji još po jedno ime, a među njima i: Gesaffelstein, Moby, Massive attack, Pete Townshend (The Who), Air, Vince Clark (ex Depeche mode i ex Yazoo), John Carpenter, Laurie Anderson, pa tako možemo čuti kako zvuči njihov zajednički rad. Uz najavu Electornica 2 vidimo da će se ovaj trend saradnje nastaviti, samo sa nekim drugim imenima.

Naslovna pesma albuma, The time machine, nastala je u saradnji sa Boys Noize, nemačkim producentom i D.J.-jem elektronske muzike. Mene sama melodija u pojedinim sekvencama podseća na delove sa albuma Equinoxe, samo modernije. Sličan utisak imam i kada je u pitanju pesma Stardust koja me u pojedinim elementima podseća na Oxygene u savremenoj verziji. U kompoziciji Close your eyes nepogrešivo se prepoznaje zvuk i uticaj francuskog dua Air, kao i u melodijama Automatic 1 i 2, gde čujemo malo dipešovskog zvuka na sintu koji je sjajno uklopljen uz prepoznatljivog Jarre-a, a sve je jasnije kada vidimo da su ove kompozicije urađene sa Vince-om Clarke-om. Vrlo prepoznatljiv uticaj Moby-ja prisutan u pesmi Suns have gone, kao i u pesmi Watching you u kojoj se prepoznaje karakterističan ritam Massive attack.

I naravno, na moje veliko zadovoljstvo moram istaći Jarre-ovu saradnju sa Carpenter-om, dva genija i pionira u svojim oblastima. Sa posebnim uživanjem sam preslušala A question of blood, a sigurno iz sasvim ličnih simpatija prema njima i sentimentalnih razloga, vrlo subjektivno smatram da je njihova zajednička kompozicija najbolja na albumu. Jednostavno volim retro zvuk sinta koji se nalazi u Carpenterovoj muzici, uvek prepoznatljiv, skoro da mu je zaštitni znak, koji nas stalno drži u nekakvom napetom iščekivanju čak i kada se ne radi o filmu. Savršeno uklopljeno uz melodičnost i lepršavost zvuka Jarre-ovih klavijatura, deluje i retro, a opet i moderno.

Dakle, sa albuma Electronica 1 svakako izdvajam The time machine, Conquistador, A question of blood, Stardust i Automatic 1,2, a i sve ostale vredi preslušati. U iščekivanju Electronica 2, a kao zadatak pre najavljenog koncerta, potrebno je dobro utvrditi gradivo sa ovog albuma, koji je za svaku preporuku. 

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -