Posted by : MUZIKA OKUPLJA 30 јануар 2017



METALLICA album Hardwired…to Self-Destruct (2016)

Polovinom novembra Metallica je konačno izbacila novi album, posle osam godina čekanja od albuma Death Magnetic. Neke od pesama su pre objavljivanja samog albuma prethodile kao najave za isti, pa smo kao spotove već čuli i videli pesme Hardwired, Atlas, rise!,  Moth into flame.

                                                                     foto Wikipedia

Do sada smo već imali prilike da pročitamo da je kao inspiracija za Moth into flame poslužio film Amy čija je tema Amy Winehouse, kao i da je pesma Murder One posvećena frontmenu Motörhead-a, Lemmy-ju koji je preminuo krajem 2015.godine.

Uopšteno govoreći album je odličan. Isplatilo se čekanje, jer sam konačno bila vrlo prijatno iznenađena onim što sam čula. Čini mi se kao da su se vratili ranim radovima. Muzika je oslonjena na dobro uklopljene rifove, odsečne i snažne bubnjeve koji nose pesme, a sve to podržano snažnim bas linijama. 

Ovaj se album sada može naći i kao deluxe izdanje (na 3 cd-a) na kojem se mogu čuti i obrade: Iron Maiden - Remember tomorrow, Deep purple - When i blind man cries i Ronnie Rising Medley,  koji je posvećen Ronnie Jamesu Diu, pevaču Rainbow i Black Sabath, između ostalih u koje je Ronnie bio uključen. Metallica je time iskazala poštovanje i priznanje onima čija je muzika zaista bitno uticala na ono u čemu imamo prilike da uživamo, nekada više, a nekada malo manje, još od 1981 godine. Danas je malo bendova koji tako jasno pokazuju ko su bili njihovi uzori.

Ovaj album je, po mnogima, povratak korenima, a tu se upravo i oseća taj neupeglani zvuk početaka i uticaja mnogih. Možda je baš to i nedostajalo na nekoliko ranijih albuma, ali ne treba to kritikovati, sigurno da je svaki njihov album praznik i to ne samo za hardcore fanove. Ovaj se album čekao dugo, pa su možda i očekivanja bila velika, ali ovo zaista zvuči i sveže i originalno. 

Još jedna od originalnosti koja prati ovaj album je da su urađeni spotovi za sve pesme sa albuma. Ali ono što bih ja izdvojila sa ovog albuma su definitivno tri pesme. Pre svega Am I savage? malo sporijeg ritma ali dovoljno upečatljive i snažne kombinacije sa rifovima. Uz ovu pesmu dodala bih i Now that we’re dead koju krase fantastični prelazi na bubnjevima koji nose ovu pesmu. I naravno za kraj, mislim da je najbolja na albumu Moth into flame, kao melodična trash numera. I ne samo zato što se već dovoljno dugo vrti pa nam je odavno ušla u uši, već zato što mi se čini i najkompletnijom, isprepletena različitim ritmovima i sjajno uklopljenih različitih melodija, u čemu su se oni više puta dokazali kao majstori koji umeju da naprave odličnu stvar iz više segmenata.

Ovaj album je za svaku preporuku i pravo uživanje.

Ivana i Nenad Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -