Posted by : MUZIKA OKUPLJA 30 јул 2016



RED HOT CHILI PEPPERS album The Getaway (2016)


Pre mesec dana bend Red Hot Chili Peppers su izdali svoj 11-ti album po redu, pod nazivom The Getaway. Na prvo slušanje primećuje se različitost stilova u pesmama pa možda čak i najava nekog novog pravca, ali i pristunost njihovog prepoznatljivog zvuka. Pre svega najveća prednost benda je oduvek izražen bas uz specifičnost načina sviranja na kakvu smo od Flea već navikli, u svom pank-fank stilu. Čini se da su se ovim albumom na neki način vratili svojim korenima , ali ne zvuče naročito žestoko, već je zvuk mekši i linije pesama i aranžmani su jednostavniji, a ritmovi su tečni i ispravniji.

                                                                                Foto:Wikipedia


Naslovna pesma The Getaway ima potencijala da postane hit kakav je bio By the way, i uz Dark Necessities koja je već objavljena kao prvi spot sa albuma, ove pesme imaju klasičan i očekivani Peppers zvuk. Goodbye angles ima sjajan prelaz u ritmu izveden na basu koji i završava ovu pesmu, koji je ujedno i najbolja deonica u celoj pesmi. Nakon ovih pesama stižemo do onih koje nose nešto drugačiji zvuk, kao što je to Go Robot koja je urađena više u pop-fanki ritmu. Zvuči pomalo retro, za mene previše disko, pa je svakako ne bih izbacila kao drugi singl sa albuma kao što je to bend uradio i objavio pre neki dan. Mnogo su interesantnije i melodičnije Encore i Feasting on the flowers, koju bih volela da vidim i kao sledeći singl. Ovu pesmu bih posebno istakla po tome što neodoljivo podseća na kasne The Beatles-e, melodičnoj gitari koja u pojedinim deonicama ima zvuk gitare iz While my guitar gently weeps.

Novi stil i zvuk primećujemo i u pesmama The hunter i Dream of a samurai. Ponovo njihov prepoznatljiv zvuk ide u novom, uzbudljivom smeru, mekšem i melodičnijem. S druge strane ove dve pesme su pomalo i psihodelične i mračne. The Hunter me neodoljivo podseća na stil i zvuk  albuma koji su The Coral izbacili pre dve godine (The Curse of love). To nije slučaj sa pesmom Dreams of a samurai, koju otvara melodija na basu da bi određenu žestinu dobila kako se pesma razvija. Uz malo mračne atmosfere i dovoljno žestine sve je odlično spakovano.

Ovim albumom Peppersi su nam pokazali da i dalje poseduju kreativnost, a uz ovakvu različitost stilova svako može pronaći omiljenu pesmu. Zanimljivo je iščekivanje u kojem pravcu će se dalje razvijati muzički pravac benda na nekim narednim albumima. Da li su ove promene stilova u pojedinim pesmama bile samo izleti na ovom albumu ili će ih odvući u nekom novom pravcu?


Ivana Ranković

Zahvaljujem Ankici Ćulić na mogućnosti da ovo izdanje preslušam.

{ 2 коментара... read them below or Comment }

  1. Odlicna recenzija, kao i uvek. Mislim da je Californication bio vrhunac njihove karijere, ali jos traju i to je dobro. Nedostaje nam vise pravih rock bendova.

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -