Posted by : MUZIKA OKUPLJA 23 фебруар 2017



LP - album Lost on you (2016)

Laura Pergolizzi izvedenog umetničkog imena LP krajem decembra prošle godine objavila je svoj četvrti album. Pre ovog albuma i hita koji ju je plasirao u vrh svetske muzičke scene kao samostalnog izvođača bila je poznata kao autor pesmama koje je napisala i uradila za mnoge zvezde poput Cher, Rihanne, Christine Aguilere, The Backstreet boysa i Rita Ore.
Iako svoj prvi album izdaje 2001.godine, tek singl Into the wild donosi joj uspeh. Singl je izdat septembra 2011-te, a korišćen je kao televizijska reklama za Citibank, nakon čega aprila 2012-te objavljuje i album Into the wild: Live at East West Studios koji sadrži produžene verzije pet pesama i njoj donosi definitivno uspeh  samostalnog umetnika i izvođača.

Singl Lost on you koji objavljuje novembra prošle godine donosi planetarni uspeh, izdat kao najava istoimenog albuma koji samo potvrđuje  njeno mesto u muzičkom svetu. Opšti utisak je da je ovo jedan od prefinjenih pop albuma, lepo upakovan, sa pesmama koje nose različite emocije koje mogu dotaći svakog od nas. Ima tu mešavine i soula i klasičnog popa i elemenata bluza i roka i kantrija. Sve to je vrlo pažljivo kombinovano, vrlo melodično i za svačiji ukus može se naći po nešto.

                                                                        foto Wikipedia

Njen glas je sigurno i najbolja karakteristika po kojoj se LP izdvaja od drugih. Njeno izražajno pevanje, kao i jačina i raspon glasovnih mogućnosti su upadljivi već pri prvom slušanju, a različitosti izvođenja pesama zavise od emocija koje  nam donosi i predstavlja u pesmi. Pre pesama sa samog albuma istakla bih njeno uživo izvođenje hita Halo od Beyonce, koji donosi  nov način izvođenja ovog hita. Sama pesma na početku liči na puku interpretaciju originala, međutim kako se pesma razvija tako dobija primese rok-soula a samim tim drugačiju, novu i mnogo bolju verziju od samog originala. Zatim je upadljiva  lakoća pevanja i način iznošenja ove pesme, čime LP stavlja svoj pečat na ovu pesmu. Od jedne obične pesmuljice nastaje prava pesma u verzije LP.

Album Lost on you otvara pesma Muddy Waters, veoma mračna i istovremeno vrlo moderna pesma koja svakako ostavlja dobar utisak.  Podseća na pesme berača pamuka iz vremena Građanskog rata u Americi. Produkcija se zasniva na gitarama i perkusionistima, jednostavnih linija kojima LP svojim izvođenjem daje odgovarajući pravac. Na celom albumu je akcenat i stavljen na to da LP daje ton svim pesmama. Različiti instrumenti i jak vokal donose određeni kvalitet pesmama. Pesma No witness više zvuči kao pop-rok pesma sa dodatim električnim gitarama, dok  Death valley zvuči kao prava vestern stvar. Posebno bih izdvojila Other people koja zviždanjem u refrenu i samom melodijom ima nekakav morikoneovski šmek. Izgleda da se LP dosta igrala sa korenima američke muzike, bluzom, gospelom, a sve dobro upakovala u modernu produkciju. I naravno, za kraj balada Lost on you koja joj je i donela planetarnu popularnost, jer se zavrtela na svim medijima, u stvari je klasična pop balada, vrlo melodična i pevljiva.

Kombinacija sjajnog glasa i kompleksnih reči sa sjajnom i snažnom instrumentalnom pratnjom donose joj uspeh i slavu. Njen uspeh je verovatno i zasnovan na novom talasu i drugačijem stilu čiji su koreni mnogo dublji od pop pravca što je i izdvaja kao izvođača i  autora od ostalih. Svakako vredi preslušati a i pratiti njen rad u buduće, a pre svega obavezno pogledati njene nastupe uživo koje je imala do sada. 

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -