Posted by : MUZIKA OKUPLJA 31 август 2017



KASABIAN, album For Crying Out Loud (2017)

Sa par meseci zakašnjenja pišem utiske o albumu koji je objavljen maja ove godine, i koji je od tada na mojoj play listi. Pre svega reč je o izuzetnom bendu, čiji rad pratim od prvog albuma, kojim su me kupili, a kasnijim radom zavredeli da redovno pratim svako novo izdanje. Nisam sigurna u kojoj meri su na našim prostorima ljudi upoznati sa njihovim radom, ali u mojim tekstovima već su spominjani po sjajnom nastupu, kao predgrupa RHCP u Indjiji. Ove godine su nas obradovali šestim albumom pod nazivom For Crying Out Loud.
Foto: Wikipedia

Kasabian znaju kako da sačuvaju svoj prepoznatljiv zvuk a da istovremeno budu i pravi predstavnici britanskog indi roka. Iz albuma u album pokazuju ovu umešnost. Čini mi se da su našli čarobnu formulu uspešnosti i zvuka koji publika voli da čuje, a sad već i očekuje od njih. Do sada me nisu izneverili.

Počeću od singla koji su izbacili uz najavu albuma, You're in love with psycho, koja je vrlo pevljiva pesma i koja govori o tome da ne možemo kontrolisati u koga ćemo se zaljubiti, na simpatičan način nas podseća i da nemamo kontrolu nad tim kad  će da nas pogodi amorova strelica. Sledeća pesma koju bih izdvojila je ništa manje pevljiva, ali izraženijeg ritma i malo čvršćeg zvuka, Comeback Kid, u stilu furioznog roka. Rame uz rame sa ovom ide i pesma III Ray (The King), koju kao da već čujem na koncertu i koja sigurno pokreće na skakanje. Obe pesme su u međuvremenu izašle i kao singlovi.  I naravno, za mene najbolja na albumu, The party never ends. Pesma koja ima nežne prelaze, harmonične promene ritma i pomalo uvrnutu melodiju koja se provlači na klavijaturama kroz celu pesmu, sa odredjenom dozom melanholije. Izgleda da su Kasabian pronašli formulu kako da se njihova party nikad ne završi, na radost svih nas koji ih slušamo.

Imam utisak da su Comeback Kid, Bless this acid house, Ill Ray napravljene kako bi se na koncertima pokrenula publika na skakanje i đuskanje. Isto tako je poznato i da oni u svom dosadašnjem opusu već imaju bogat izbor takvih pesama i da je na koncertima teško da ostanete mirni i nepomični dok oni sviraju. Nezaobilazne na koncertima  su  Bumblebee, Shoot the runner, Eez-eh, Fire, a ono što je još važnije od samog izbora pesama je energija koju bend poseduje, energija da te pesme iznesu tako da zvuče bolje uživo nego studijske verzije i baš zato njihovi nasupi su nabijeni energijom koju publika oseća i uzvraća. Njihova uživo izvođenja daju pesmama jednu siroviju notu i neku vrstu patine u zvuku, pa sve zvuči još bolje i moćnije nego na albumima.

Teško da mogu reći da je ovo njihov najbolji album, mislim da je prethodni (48:13) bio bolji, ako sagledam da su se na njemu našli Stevie, Bumblebee, Clouds, Bow, deluje muzički zrelije. Njihov novi, šesti album deluje kao dobro proračunato delo, radjeno po ukusu njihove publike, uradjen da se dopadne i da obezbedi očekivani uspeh na listama. Čini mi se da Kasabian nikada nisu bili ovako predvidivi kao na ovom albumu, negde se ludilo sa početka karijere izgubilo, sve ono što je krasilo prvi album, sva uvrnutost kombinacija indi pop-roka i disko varijanti sa dozom psihodelije. No, ovo ne umanjuje dopadljivost  pesama na novom albumu. Ove godine tokom leta već su nastupali na Sziget  festivalu, a tokom jeseni očekuje se i njihov koncert u Beču u okviru turneje na kojoj se nalaze. Ukoliko ste u mogućnosti ne propustite njihove uživo nastupe. A ako niste do sada, obavezno se upoznajte sa radom grupe Kasabian I uverite se zašto su dobitnici mnogih nagrada godinama unazad.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -